03.11.2019 –– architektura –– Ondřej Krynek

Ve třicetitisícovém dánském přímořském městě Køge bylo dokončen dopravní hub Køge Nord Station, který navrhli místní architekti z ateliéru Cobe. Stavba s tvarem zahnuté trubky není jen dopravním uzlem pro celý region Kodaně, ale novým bodem pro zelenější dopravu v oblasti. Zvenčí chladná stavba zaujme hřejivým interiérem obloženým dřevem.

Køge Nord Station je jednoduchá trochu zploštělá a malinko vyhnutá trubka o délce 225 metrů, která se klene nad mnohaproudou dálnicí a vlakovou stanicí. Na svých okrajích je napojena na parkoviště pro auta a kola, autobusové zastávky i příměstské vlakové spoje.

Design stavby je jednoduchý a technický. Nádraží je omezeno na jakékoliv zdobnosti a to i díky výrazným jezdícím schodům a proskleným výtahům, které už jsou dostatečně velkým prvkem. Chladná plechová fasáda trubky koresponduje s čistotou zastávek a stanic. Okolí je pak řešeno monolitickým posezením, dostatkem doplňkové zeleně a dobře vybraným mobiliářem.

Interiér hubu je velkým kontrastem. Pevné stěny jsou obloženy dřevem, zbylé plochy jsou prosklené pro dostatečný prostup denního světla. Osvětlení je řešeno efektními liniemi v podobě pásků ve stropě. Zlatým hřebem jsou zálivy s posezením a vyhlídka na konci tubusu. Celková řešení plocha je 32 000 metrů čtverečních včetně okolí.

Čtěte další články na téma KodaňDánsko

Foto: Rasmus Hjortshøj
Zdroj:
 Cobe