15.08.2016 –– interiér –– Nora Behová

Portugalský ateliér Arc Studio přetvořil nevyužívaný a zanedbaný přístavek u domu v elegantní umělecké studio, kombinující tradiční portugalský design s kořeny toho britského, odkazující na původ majitelky objektu.

Přístavba u bytového domu v Lisabonu, kdysi sloužící přilehlému bytu jako skladovací prostor, chátrala a byla v dezolátním stavu, než se do ní britská hudebnice rozhodla vnést nový život. Přizvala si na pomoc lisabonské Arc Studio, které se postaralo o rekonstrukci prostoru. Do místnosti také přidali malý kuchyňský kout a koupelnu.

Ve svém návrhu zkombinovali tradici jednoduchosti a autenticity portugalské venkovské architektury s anglickými kořeny. Místnosti dominuje bílá barva zdí a jasné betonové podlahy. Kontrast k ní vytváří výrazné dřevěné prvky, jako původní trámy na stropě, nepatrná kuchyňská linka elegantně zasazena do rohového výklenku či posuvné pouzdrové dveře vedoucí do koupelny, jež onu část zdi vedle výklenku akorát doplňuje.

Dřevěné jsou i některé kusy nábytku včetně klasicky venkovsky vzhlížejícího křesla, poliček, stolku nebo skříňky pod umyvadlem. Díky světlým barvám a minimalismu působí ateliér velmi vzdušně, elegantně a prostorně. Přítomnost dřeva pak dotváří lahodný vizuální vjem i dojem útulnosti, kterému napomáhají i dřevěná kamínka vedle pohovky či tradiční kuchyňské vybavení.

Čtěte další články na téma rekonstrukcebydlení

Foto a zdroj: Arc Studio