08.12.2020 –– architektura –– Ondřej Krynek

Saúdská Arábie se před časem rozhodla udělat ze starověké oázy AlUla opět turisticky atraktivní destinaci pro místní i turisty. Součásti velké plány obnovy se stala i výstavba návštěvnického centra Desert X AlUla Visitor Centre od ateliéru KWY Studio. Minimalistická stavba v kontrastu s pouštní krajinou a skalisky překvapí.

Saúdská Arábie se rozhodla investovat do oblasti AlUla horentní sumy a vymyslela několik stěžejních bodů, které sem mají po tisíci letech opět přinést život. Prvním z nich bylo nedávno premiérově otevřená galerie pod širým nebem, kde mohli návštěvníci vidět velké sochy a objekty, které byly na míru vytvořené pro AlUla. Druhým nedávno představeným projektem je resort od Jeana Nouvela.

Tím hlavním tahounem se mají stát skalní města a 2000 let staré chrámy vytesané do skalních masivů. Aby sem návštěvníci vůbec zavítali potřebují zázemí. KWY Studio sem proto navrhlo návštěvnický pavilon, místo pro odpočinek a občerstvení při extrémním počasí. Minimalistický pavilon má půdorys čtverce. Má plochou střechu a bílou fasádu. Před centrem najdeme velkou terasu.

Na novostavbě zaujme kontrast jednoduchosti s okolí. Velké átrium otevřené kruhovým výřezem do nebe a jeho propojení s venkovní terasou. Na celkové užitné ploše téměř 250 metrů čtverečních najdeme úložné prostory, kavárnu, toalety, knihovnu a lounge pro posezení ve stínu. Celkově až nečekaně povedené.

Čtěte další články na téma AlUlaSaúdská Arábie

Foto: Colin Robertson
Zdroj:
AlUla