26.07.2015 –– architektura –– Ondřej Krynek

Norské architektonické studio Snøhetta vyhrálo mezinárodní soutěž na design lanovky na útes Virgolo tyčící se nad italským městem Bolzano. Nová lanovka, která naváže na původní stojící zde až do roku 1976, bude tvořena dvěma futuristickými kruhy. Dokončena má být v roce 2018.

Téměř 40 let vozila návštěvníky na útes Virgolo, tyčící se do výšky 453 metrů nad mořem asi pět minut od Bolzana, lanovka dlouhá 196 metrů. Od roku 1976 je útes, který je součástí hory Pozza, jinak než pěšky nedostupný. Proto byla skupinou Signa vyhlášena mezinárodní architektonická soutěž, která má do roku 2018 lanovku opět postavit.

Vítězné studio Snøhetta navrhlo dva kruhy, jeden jako základní stanici a druhý jako cílovou. Prstence postavené na futuristických lesklých nerezových sloupech budou tvořeny betonem a prosklené, aby z nich bylo možné vyhlížet na město. Za pouhých 71 sekund máte být vyvezeni do horní stanice, kde najdete restauraci, kavárnu, nekonečný bazén a samozřejmě vyhlídku. Součástí vrcholové budovy má být i místo pod širým nebem například na pořádání koncertů.

Čtěte další články na téma Snøhettalanovka

Foto a zdroj: Snøhetta